Aloita matka ennen kuin olet valmis.

Puhutaan hieman aloittamisesta.

19.1.2021

Kirjoittanut Jani Rantala

Lukuaika noin 2 min

Share on LinkedInShare on PinterestShare on Instagram

Moni asiakkaistani aloittaa viestin usein näin "otin yhteyttä pitkän ajan pohdinnan jälkeen" "olen lopulta päätynyt siihen, että haluan aloittaa elämäntapamuutoksen" "olen pitkään miettinyt olisiko minusta tähän"

Valmentajana olen aina todella iloinen näistä ensimmäisistä viesteistä, koska ne kertovat minulle kaksi tärkeää asiaa 1) Asiakas on pohtinut aloitusta jo pidempään ja on varma haluamastaan muutoksesta 2) Asiakas on vertaillut eri valmentajia ja on lopulta päätynyt ottamaan juuri minuun yhteyttä (joka muuten tuntuu mielettömän hyvältä! 😊)

Haluaisin kuitenkin puhua juuri tuosta pohdinta-ajan pituudesta ja sen petollisuudesta. Nimittäin mielemme on ohjelmoitu siten, että tutut ja turvalliset asiat tuntuvat miellyttäviltä (vaikka ne aina eivät sitä todellisuudessa olisikaan!). Mielemme kaipaa ennustettavuutta ja selkeyttä, jota rutiinit ja tutut asiat tuovat. Kaiken tämän nyky-yhteiskunnan ärsyketulvan keskellä on vain pakko suodattaa osa pois, jottei mieli ylikuormittuisi. Sen takia on kamalan helppo jämähtää omiin tapoihin ja rutiineihin, vaikka tietäisikin niiden "turmiollisuuden".

Tämä kannattaa tiedostaa uusia tapoja ja tottumuksia opeteltaessa. Ennen kuin niistä voi syntyä rutiineja ja elämäntapa, mieli pohtii ja punnitsee niitä, ennen kuin ne hyväksytään lopulta tutuiksi ja turvallisiksi. Tästä syystä "repsahdukset" kuuluvat aina matkalle. Ilman niitä, et voi oppia jotain uutta. Repsahdukset eivät ole epäonnistumista, vaan päinvastoin - ne kertovat siitä, että olet oikealla tiellä. Se on vain mielen tapa kertoa, että nyt punnitaan ja verrataan tätä "uutta maailmaa vanhaan". 👆

Tätä samaa pohdintaa tapahtuu uuden aloittamisen kynnyksellä. Joten, kun seuraavaksi pohdit jonkun uuden aloittamista - pohdi asiaa kriittisesti ja tutkiskele tietoa eri lähteistä, mutta aseta itsellesi takaraja. Tähän takarajaan mennessä täytyy tehdä päätös joko lähteä kohti uutta maailmaa tai jäädä vanhaan.

Kirjoita paperille vanhasta maailmasta (eli nykyhetkestä) hyvät ja huonot puolet. Kirjoita sen jälkeen uudesta maailmasta (eli se muutos, mitä tavoittelet) hyvät ja huonot puolet.

Vertaa tämän jälkeen paperilta näitä maailmoja. Näyttäytyykö uusi maailma haluttavalta? Jos näyttäytyy, lähde tavoittelemaan sitä heti. Älä mieti enää yhtään pidempään, vaan ota ensimmäinen askel heti.

Kaikkia onnistuneen muutoksen tekijöitä yhdistää se tosiasia, että he ovat ymmärtäneet kasvun ja kehityksen tapahtuvan matkalla. Sinne lähdetään keskeneräisenä, valmiina tekemään töitä. Itsensä hyväksyen, mutta positiivisella asenteella eteenpäin mennen. He tietävät repsahduksien kuuluvan matkaan, mutta hei - se on vain "pelin luonne" ja kuuluu asiaan. Ei niitä tarvitse surra tai pelätä. Enemmänkin kannattaa onnitella itseä niistä. Ne ovat merkki siitä, että olet tehnyt töitä uuden maailman eteen. 💛

Heti kun olet tehnyt tuon uuden ja vanhan maailman vertailun ja päättänyt lähteä matkaan, on aika tehdä suunnitelmat sinne pääsemiseksi. Älä anna oman mielen tehdä tepposia ja tässä vaiheessa vielä keksiä uusia tekosyitä, miksi et voi heti aloittaa. Et tarvitse uusia, täydellisesti istuvia treenivaatteita tai sinun ei tarvitse nostaa kuntoasi omin päin ennen kuin menet salille (nämä ovat muuten todella yleisiä selityksiä itselle!) nimittäin kaikki tapahtuu matkalla. Olet hyvä juuri tuollaisena kuin olet, juuri tällä hetkellä ja olet valmis muutokseen, jos itse haluat.

Nimittäin jos lähdet etsimään täydellisesti istuvia treenivaatteita ja kuntoilemaan omin päin kuntoa korkeammalle ennen aloitusta, käy mitä luultavammin niin, ettet tule koskaan löytämään noita täydellisesti istuvia vaatteita, etkä käy lenkillä kuin pari viikkoa. Tämän jälkeen jätät asian taas "hautumaan".

Älä siis aseta itsellesi liian korkeita kriteereitä, vaan ole lempeä itseäsi kohtaan. Se on yksi ensimmäisiä askelia kohti kestävää muutosta 🤗

Näin säästät aikaa ja vaivaa, etkä löydä itseäsi tilanteesta, jossa mietit "miksi en aloittanut tätä jo aiemmin? Tämähän menee hienosti eteenpäin, pelkäsin ihan turhaan."

Pahimmillaan voi käydä niin, että olet kerennyt miettimään jo pari vuotta aloitusta. Mieti kuinka isoja muutoksia olisit kerennyt tekemään tuossa ajassa, jos olisit heti aloittanut? 👀

Itse sovellan tätä ajattelua yrittäjänä ja liikkujana jatkuvasti. En tule olemaan koskaan valmis aloittamaan uusia asioita, jos asetan itselleni jatkuvasti kriteereitä, joita en täytä, esim. "En voi vielä auttaa asiakkaitani, koska minulla ei ole 30 vuoden kokemusta ja kolmea eri tutkintoa monelta eri alalta" "Tarvitsen jonkun tietyn sertifikaatin, muuten en saa auttaa ketään valmentajana" Tunnistan näiden olevan itselle tekosyiden keksimistä, joiden avulla yritän oikeuttaa sen, ettei tarvitsisi tehdä asioita, jotka tuntuvat epävarmoilta, uusilta ja joskus jopa hieman pelottavilta.

Olen lähtenyt aina liikkeelle siitä, että teen valmentajana asiat 120%:lla innolla, intohimolla ja palavalla halulla auttaa. Sen avulla olen päässyt oppimaan todella tehokkaasti asioita, joiden avulla olen saanut paljon positiivista palautetta. Ilman tuota taitoa, en olisi valmentanut vielä ketään, vaan olisin opiskelemassa sitä kolmatta tutkintoa ja metsästämässä sitä sertifikaattia, jota en tule koskaan saamaan kiinni.

Käytä siis sinäkin tätä ajattelua omalla matkallasi. Oli se sitten kohti rasvanpolttoa, unelmavartaloa ja energistä arkea tai jotain muuta. Älä huijaa itseäsi siirtämään aloitusta. Lähde uteliaana, innokkaana, valmiina oppimaan ja kaatumaan jaloilleen. Sieltä voi aina nousta ylös ja kokeilla uudestaan, astetta viisaampana.

Tämähän tunnetusti yhdistää kaikkia niitä, ketkä ovat saavuttaneet tavoitteensa. 🙏

Älä pelkää tai miellä asioita epäonnistuneiksi, vaikka kaikki ei menisikään niin kuin haluat. Olet jo voittaja, kun olet matkalla kohti unelmaasi 🥇🏆

Jos haluat lukea lisää tavoitteenasettelusta, löydät aiemman kirjoituksen täältä

Joten, tästä inspiroituneena – ota paperia ja kynä ja kirjoita vanhasta ja uudesta maailmasta. Vertaile niitä keskenään ja tee päätös.

Kaikkea hyvää päivääsi 😊

- JaniLATAA ILMAINEN OPAS